Målertal

Navigation:  LEJER > Lejer > Forbrugsafregning >

Målertal

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

 

Når fordelingsregnskab er oprettet, skal der tilknyttes et antal målere til hvert enkelt lejemål.
For at du kan få lov til at indtaste målertal, skal forbrugsregnskabet have linjer, der er fordelt ud fra M for målertal, og kun regnskaber med denne fordeling bliver vist på oversigten.
Har I mange forbrugsregnskaber, er det muligt at bruge F3 til at søge med. Udfyld med selskab, afdeling og lejeart adskilt af komma fx "01,10,50" altså selskab 1 og afdeling 10 og lejeart 50.

 

Forbrugsafregning_Maalertal

 

1) Marker det forbrugsregnskab, du vil have indtastet målertal på, og dobbeltklik.  
Bemærk at der som udgangspunkt kun vises det nyeste regnskab for hver afdeling på listen. Hvis du ønsker at se alle et antal år tilbage i tiden, skal du dobbeltklikke på en vilkårlig linje i listen. Ved igen at dobbeltklikke vendes tilbage til, at der kun vises de nyeste.

Antal år kan angives i Firma (Standard - Opsætning - Firma - 3. Opsætning - Husleje - Forbrugsafregning).

2) Lejem. det aktuelle lejemålsnummer.

3) Lejer: Vil være udfyldt med lejemåls- og lejernummer i forbindelse med oprettelse af varmeregnskabet.

4) Målernr.: Er det er første gang, du skal indtaste målertal, vil programmet spørge om antal målere pr. lejemål. Bemærk at det er antal målere pr. lejemål.
Der foreslås 1 som standard. Programmet vil så selv oprette linjer for alle lejere og evt. målere.

5) Plac.: Her kan du anføre målerens placering fx køkken, badeværelse eller andet sted. Målerplaceringerne skal være oprettet i Firma.

6) Fakt. 1: Her kan du oprette en omregningsfaktor i forhold til målerens placering. Der vil så på udskrifter og i afregning blive taget højde for denne udregning.

 

Eksempel: Andelen * faktor 1  *( (100 – faktor2)/100)

Udregning: Andelen gange faktor 1 gange faktor2 i procent. Er faktor 1 blank, er det blot andel gange faktor 2 i procent.

 

Dvs. hvis andelene = 100, faktor 1 = 2 og faktor 2 = 75 ser udregningen således ud

100 * 2 * 0,25 = 50

Hvis faktor 1 er blank, ser udregningen således ud:

100 * 0,25 = 25

Hvis faktor 2 er blank, ser udregningen således ud:

100 * 2 = 200

 

7) Faktor 2 %: Her kan du oprette en omregningsfaktor i forhold til målerens placering. Der vil så på udskrifter og i afregning blive taget højde for udregningen.
Selve udregningen er, at det aflæste tal bliver fratrukket den procent som er indtastet i feltet.

8) Startperiode: Dato for start på lejer/renoveringsperiode.

9) Slutperiode: Dato for slut på lejer/renoveringsperiode.

10) Aflæs:

11) Gl. tal: Her vil du skulle indtaste tallene første gang, men året efter vil Ny tal blive overført til Gl. tal automatisk.

12) Ny tal: Her indtaster du målertallene.

13) Ny Reg: Her vil blive reduceret med reduktionsfaktoren, hvis du benytter den. Redutionsfaktoren hentes fra Lejemålskartoteket-3. Lejemål fra felterne Fordeling 1. til Fordeling 14 og oplysningen er lagt ind på fane 1. Fordelingsregnskab i tabellen hvor der også er valgt M for målertal. Feltet hedder Reduk. faktor.

14) Forbrug: Her vil forbruget være beregnet/udregnet på baggrund af det udfyldte i felterne ovenfor.

15) Decimal: Angiv antallet af decimaler.

16) Renovering: Her markeres hvis der er tale om en renoveringsperiode.

17) Deaktiveringsdato: Dato for nedtagning af måler.

18) Type: Her kan du angive, hvordan målertallet er fremkommet, fx Aflæst, Beregnet, Skønnet. Du skal selv oprette kode og tekst på de ønskede måleraflæsningstyper i Firma (Standard - Opsætning - Firma - 3. Opsætning - Husleje - Forbrugsafregning). Husk også at angive den korrekte placering af koden for Type (Linienr 49) i det målertalsformat (Generelt - Input-formater) der skal håndtere indlæsningen.

19) Graddage: Her kan du angive graddage for perioden til brug for beregning af skønnet forbrug. Graddagene beregnes automatisk via BeregnSkoennetForbrug.
Læs eventuelt mere i Gradkoder under mere...-knappen

20) Grundlag graddage: Graddage-grundlaget overføres automatisk fra tidligere periode til brug for beregning af skønnet forbrug. Beregnes automatisk via BeregnSkoennetForbrug.
Læs eventuelt mere i Gradkoder under mere...-knappen

21) Grundlag forbrug: Forbrug i tidligere periode til brug for beregning af skønnet forbrug. Beregnes automatisk via BeregnSkoennetForbrug.
Læs eventuelt mere i Gradkoder under mere...-knappen

Mens du indtaster målertal, kan du samtidig nederst på skærmen følge navnet på den lejer du arbejder med, afdelingens forbrug i alt samt lejers forbrug i alt, når der er valgt En lejer ad gangen.

22) En lejer ad gangen: Marker her for at se en lejer ad gangen. Der skiftes lejer ved enten at taste lejemåls- og lejernummer i felterne Lejer, der kommer frem over målertals-tabellen, når der markeres, eller ved at klikke i et af felterne og trykke <Page Down> for at se næste lejer eller <Page Up> for den foregående.

23) Målertal låst for aut. opdatering: Med markering her, er det kun muligt at foretage manuelle rettelser.

24) Alternativ hentning: Kan ikke benyttes.

25) Beregn skønnet forbrug: Ved tryk på knappen sættes beregning af skønnet forbrug i gang. Der beregnes på alle målere med manglende aflæste Ny tal, og typen på måler sættes til typen "Beregnet skønnet forbrug”. Det er også muligt at få genberegnet skønnede tal. Hvis der rettes i målertal på et skønnet forbrug, vil alle oplysninger vedrørende tidligere skønnet forbrug blive slettet.

Bemærk, at findes der en senere aflæsning i samme forbrugsår, sker beregning af skønnet forbrug på baggrund af denne senere aflæsnings forbrugstal i forhold til periode og eventuelle graddage.

26) mere... klik her for at se forbrugskoder, forbrugssatser, gradkoder,  log og nye regnskaber samt gå til Indlæsning, Målertalskopiering, og Historik.

 

 

Flettefelter

"Lejerforbrug_Forbrug_Grundlag", "Lejerforbrug_Graddage_Grundlag", "Lejerforbrug_Graddage".
Bemærk, at der skal anvendes listetypografi til flettefelterne.