2 Lejemål

Navigation:  LEJER > Lejer > Lejemålskartotek >

2 Lejemål

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

 

Her tastes generelle oplysninger, der er gældende for lejemålet, uanset hvilken lejer, der bor der.

 

Betydning af felter:

Boligtype: Her angives boligtypen, hvis man bruger Boligtypekartoteket. Oplysningerne for boligtypen overføres fra Boligtypekartoteket til Lejerkartoteket ved oprettelse af det nye lejemål. Adressen skal oprettes i Afdelingskartoteket og så vælges ind på lejemålet som nævnt nedenfor.

 

L.m. adresse: Lejemålets adresse (kun vejnavn) hentes fra Afdelingskartoteket under afdelingens adresser ved oprettelse af lejemål (klik på den lille pil for at vælge blandt de oprettede adresser). Dette felt bliver overført til Lejerkartotek - 1. Lejer når første måneds opkrævning bogføres.
 

L.m. lokalby: Evt. angivelse af lokalby, hentes fra Afdelingskartoteket under afdelingens adresser ved oprettelse af lejemål. Dette felt bliver overført til Lejerkartotek - 1. Lejer når første måneds opkrævning bogføres.

 

L.m postnr./by: Postnr. og by for lejemålet, hentes fra Afdelingskartoteket under afdelingens adresser ved oprettelse af lejemål. Dette felt bliver overført til Lejerkartotek - 1. Lejer når første måneds opkrævning bogføres.

 

Beliggenhed: Lejemålets beliggenhed, dvs. husnr. og evt. etage, f.eks. 6 1. tv., hvor 6 er husnr.

 

BBR: Lejemålets BBR-nr. Udfyldes automatisk når beliggenhed indtastes, men kan ændres efterfølgende. Bruges ved indberetning til BBR.

 

Afsnitsnr.: I felterne kan man taste både tal og bogstaver.

Felterne kan bruges til at selektere på, f.eks. i lejerliste. Det kan også bruges til at selektere lejemål ud i en varsling, hvor varslingen skal gælde bestemte lejemål med bestemt Afsnitsnr. samt anvendes i Drift/Vedligehold, saldoliste og rykkerkørsel.

 

Byggeafs.: Her indtastes et eventuelt byggeafsnitsnummer.

 

Kriterier: Her kan indtastes kriterium, som kan bruges til at udvælge lejemål ved udskrift af kontokort, lejerlister og -breve. Feltet kan også anvendes til at udsøge, hvilke lejemål varsling evt. skal omhandle samt hvilke lejemål, der skal køres rykkerkørsel for. I feltet kan man taste både tal og bogstaver.

 

FM: Her sættes en markering, hvis der skal være adgang til lejemålet i 3. parts programmet Mdoc FM.

 

Nedlæggelsesdato: Feltet benyttes i forbindelse med forbrugsregnskab med automatisk integration. Benytter I automatisk integration, og har I et lejemål, der skal nedlægges, skal I her angive datoen for, hvornår det aktuelle lejemål ikke længere eksisterer som lejemål. Det er en dato forbrugsregnskabsleverandøren har brug for at kende.    

 

Område: Hvis afdelingerne er inddelt i områder, vil det fremgå her, endvidere er det muligt at ændre område ved at vælge et andet område i rullepanelet, hvis dette er oprettet. EG Bolig version 3: Indstiller > Områder. Områder SKAL anvendes, hvis man benytter E-bolig (hjemmeside).

 

Kommunenr.: Kommunens nummer. Den kommune som en rykker vil blive sendt til, er den kommune der er valgt i Kommunenr. Selve adressen kan ses på interessenten, jf. EG Bolig version 3: Indstillinger > Generelt > Adresser > Kommuner.

 

Varslingsstype: Her kan du vælge hvilken varslingstype, der skal benyttes på lejemålet og evt. kommende lejere, da værdien også overføres til samme felt på Lejekontrakten. Varslingstyperne er hardkodede.

 

Vejkode: Vejkode hos kommunen, hentes fra Afdelingskartoteket under afdelingens adresser ved oprettelse af lejemål.

 

Start opkrævning: Refererer til den måned, hvor opkrævning skal starte. Hvis lejemålet opkræves kvartalsvis, er det denne månedsangivelse, der bestemmer, hvor 1. kvartal starter (lige/skæve kvartaler). Hvis der står 2 i feltet, starter 1. kvartal i februar og omhandler februar, marts og april.

 

Forfaldsdag: Forfaldsdagen for opkrævning.

Hvis Forfaldsdag står til 31, vil huslejeopkrævningen nu beregne betalingsdatoen, som den sidste dag i opkrævningsmåneden. Hvis det viser sig, at den sidste dag i måneden er en søndag eller helligdag rykkes tilbage til den nærmeste ikke søndag/helligdag.

Eksempel: Hvis 31 angives i forfaldsdag og der opkræves for april 2023, vil betalingsdato blive den 29. da den 30. er en søndag.

 

Hvis Forfaldsdag  ikke er 31 vil det angivne antal -1 tillægges den 1. i opkrævningsmåneden. Dog rykkes frem hvis dato lander på en søndag eller helligdag.

Eksempel: Angives 10 vil betalingsdato blive den 10. i opkrævningsmåneden. Hvis den 10. er en søndag vil det blive den 11.

 

Hvis der ikke er angivet en forfaldsdag bliver betalingsdato den 1. i opkrævningsmåneden, dog vil den blive rykket frem hvis der er tale om en søn- eller helligdag.

 

Der skal kun udfyldes med andet tal, hvis man har en anden forfaldsdato. Indsætter du 7, så vil forfaldsdato være den 7. i måneden.

 

Forudbetalt leje: Her angives det antal måneders leje (typisk 3 måneder) der opkræves som forudbetalt leje ved tilbud og lejekontrakt. Selvom der er angivet noget ud for forudbetalt leje i tabellen nederst til højre i dette faneblad vil det blive overstyret af dette felt. Denne fane styrer, hvad der bliver opkrævet den nye lejer ved oprettelse af lejer via bogføring af lejekontrakt.

De lejearter der skal med i beregning af forudbetalt leje, skal have markering i Lejearten medtages i Regulering af forudbetalt leje på lejearterne under Generelt - Lejer - Lejearter. Forudbetalt leje beregnes også ud fra den opsætning, der er valgt i feltet Depositum/Forud. pr. i Firma.

 

Depositum: Her angives det antal måneders leje (typisk 3 måneder) der opkræves som depositum ved tilbud og lejekontrakt. Selvom der er angivet noget ud for depositum i tabellen nederst til højre på dette faneblad, vil det blive overstyret af dette felt. De lejearter der skal med i beregning af depositum, skal have markering i Lejearten medtages i Regulering af depositum på lejearterne under Generelt - Lejer - Lejearter. Depositum beregnes også ud fra den opsætning, der er valgt i feltet Depositum/Forud. pr. i Firma.

 

Garanti: Her angives det antal måneders garanti der opkræves ved udlejning.

 

Indskud: Her angives det antal måneders indskud der opkræves ved udlejning.

 

Opk. interval: Her angives om lejemålet opkræves pr. måned, kvartal, halvår eller år. Ved at klikke på pilen fremkommer et rullepanel med valgmuligheder.

 

Genudlejning.: Genudlejningsdatoen beregnes ud fra fraflytningsdatoen, der tillægges det antal dage, der er angivet i feltet Genudlej. Dage på faneblad 3. Lejemål. Feltet kan rettes manuelt (format: ddmmåå, f.eks. 01-10-01). Hvis der f.eks. står 0 i Genudlej. Dage, vil programmet forvente genudlejning samme dag, som datoen i feltet fraflytningsdato i Lejerkartotek - 1.Lejer. Ny lejer vil så have samme indflytningsdato som fraflytningsdato på fraflytteren.

Der er mulighed for at styre indflytning/fraflytning på skæve datoer. Markering sættes i feltet Opkrævning pr. dag i Firma, hvilket betyder der kan lejes ud pr. den dato man måtte have lyst til.

Man kan godt have samme fraflytnings-/indflytningsdato, men fraflytteren vil så kun hæfte til dagen før den ny lejer flytter ind, f.eks. vil fraflytter hæfte til 14. i måneden og indflytter fra den 15. i måneden. Hvis man vælger at sætte markering her kan man ikke bare ændre det igen, da forbrugsafregninger så blive forkerte.

 

Bolighavende: Dette felt overstyrer oplysningerne i feltet Ej bolighavendelejemålstypen, hvor man kan markere om lejemålstypen må give status som bolighavende eller ej i forhold til medlems- og ventelistestyringen. Bruges f.eks. ved udlejning af værelser, ungdomsboliger og loftrum m.v.

 

Status: I boksen kan vælges Udgået, hvis lejemålet er udgået. Hvis der er valgt Udgået vil lejemålet stadig blive opkrævet, men administrationsbidrag beregnes ikke.

 

Startdato: Her indtastes startdato for, hvornår lejemålet er en del af administrationen, og bruges bl.a. til beregning af administrationsbidrag (format: ddmmåå, f.eks. 01-01-03). Dette gør, at man kan oprette lejemål, der først skal med i beregning af administrationsbidrag ude i fremtiden.

 

Stopdato: Hvis du skriver en dato her betyder det, at lejemålet efter den dato ikke kan benyttes mere i EG Bolig. Feltet stopper alt på lejemålet.

 

Stopdato Adm.: Hvis du skriver en dato her betyder det, at man efter denne dato ikke mere kan foretages opkrævning, lejervarsling og rykkerkørsel. Der kan dog godt efterposteres via kassekladden. Når du gemmer bliver du spurgt om du vil overskrive, hvis det tilsvarende felt er udfyldt på fane 2. Lejemål i Lejer - Lejer - Lejemålskartotek.

 

1. termins husleje: Markering i dette felt indikerer, at der opkræves 1. termins husleje ved bogføring af lejekontrakt. Denne markering sættes automatisk på lejemålet, hvis der er markering for Første termin ved kontrakt i Firma.

 

Ingen regulering af forudb. husleje: Markering her overstyrer markeringen på lejearten.

 

Ingen regulering af depositum: Markering her overstyrer markeringen på lejearten.

 

Ingen regulering af garanti: Markering her overstyrer markeringen på lejearten.

 

Ingen regulering af indskud: Markering her overstyrer markeringen på lejearten.

 

Fjorten dages leje: Hvis man markerer dette felt, så vil der ved Nets-udtræk for lejere på dette lejemål blive dannet 2 gange opkrævningsoplysninger i Nets filen. Henholdsvis på den 1. og 15. i samme måned. Hver af disse 2 gange opkrævningsoplysninger vil så indeholde beløb, der er lig med månedsopkrævningen delt med 2. Det er dog ikke muligt at definere forskellige bogføringsdatoer for disse opkrævningsoplysninger, og begge opkrævninger vil tilhøre den samme periode/måned.

 

Indv./Udv./Grundej.: Afkrydsningsfelter skal udfyldes, hvis der på fane 1. Lejetilsvar i Lejemålskartoteket opkræves tilsvar i form af henlæggelser til indvendig og/eller udvendig vedligeholdelse samt grundejernes investeringsfond.

Felterne gør det muligt, at udskrive breve vedr. indvendig/udvendig vedligeholdelse samt Grundejernes Investeringsfond. Tilsvar på faneblad 1 styres ikke af disse felter, men som sædvanlig af start- og slutdato.

Hvis der er markering i Indvendig vedligeholdelse, bliver det overført til Huslejeregistret som "Nej", hvilket svarer til B-ordning.

Er der ikke markering i Indvendig vedligeholdelse, bliver det overført til Huslejeregistret som "Ja-delvis", hvilket svarer til A-ordning.

 

Grundejernes Invest.fond: Her kan du vælge mellem værdierne: Høj, Lav eller Nej. Der skal indsættes en værdi, hvis der på fane 1. lejetilsvar i Lejemålskartoteket opkræves tilsvar i form af henlæggelser til Grundejernes Investeringsfond.

 

Momsbehæftet: Hvis lejemålet er momsbehæftet, sættes markering her.

 

Ingen flyttegebyr: Her kan der sættes en markering, hvis der ikke skal opkræves gebyr.

 

Tabel hvor værdier for depositum, forudbetalt leje, indskud, forhøjet indskud, reguleret indskud og garanti vises

Det er kun de aktuelle værdier pr. dags dato der vises, men ved dobbeltklik på den venstre grå kant på tabellen får du vist både tidligere og fremtidige værdier.

 

Regulering sker på én af følgende måder:

 

1. Hvis beregning sker ud fra antal måneders boligleje opsat i lejemålskartoteket vil de respektive nye værdier blive beregnet ved udskrivning af tilbud og lejekontrakt på dato for indflytning. Beregning sker udfra det angivne                  antal måneder og huslejen der pr. angivne dato i Firma (indflytningsdato, dagsdato, indflytningsdato plus 3 mdr.)

 

2. Hvis beregning ikke sker ud fra antal måneders husleje ellers kan du danne nye satser/værdier pr. en bestemt dato i fremtiden til brug for nye indflytninger frem i tiden følgende steder i EG Bolig:

 

Forhøjet indskud: Under mere... knappen i Afdelingskartoteket (Afdeling - Afdelingskartotek) Regulering af indskud kan du danne nye satser for indskud pr en dato ud fra kvadratmeter.

 

Øvrige indskud kan du regulere under Generel ændring

eller du kan vælge at taste nye værdier ind i tabellen.

 

Total beløb: Viser det samlede beløb af depositum/forudbetalt leje/oprindelig indskud, samt de forhøjelser/reguleringer der eventuelt er sket.